Špára za odmenu – po vlastnom

6.6.2021 Jozef Novák a Peter Mních – Medené Hámre – „Špára za odmenu“ VI+ UIAA

Okolo 14:30 sme zaparkovali na medených hámroch a vybrali sa pod skalnú stenu vľavo od železného sektoru.

Poriadne sme si to prezreli zo všetkých uhlov a zvážili, aký materiál si do steny vziať. Vrátili sme sa k autu a vytriedili materiál. Výsledok bol, že som na seba navešal všetko čo som našiel. Bola to celkom slušná váha.

Do steny sme sa rozhodli vziať 70m jednoduché lano simond rock+ 10mm. Vrátili sme sa pod stenu, kde som sa nadviazal a vybrali sme bezpečné stanovište pre ističa. Naliezol som do steny cez rozsypanú stienku na policu asi dva metre, potom asi dva a pol metra na balkónik. Z balkóniku leziem dva metre priamo hore po rozpadnutej stienke pod platňu. Zatĺkam skobu, ktorá mi tvorí prvé istenie. (skobu sme tam nechali ako orientačný bod). V platni ľahko postupujem po výrazných puklinách až do madiel, kde si zakladám istenie. Ďalej leziem priamo hore, kde sa cvakám do skoby, ktorá zachytila nešťastný pokus o prelez inej dvojice. Skoba je viditeľne ohnutá a čiastočne vytiahnutá z pukliny. Kúsok vyššie vľavo si zakladám svoj abalak. Nad sebou vidím problémovú pasáž ktorá ukončila tej predošlej dvojke pokus o prelez. Stále je v tom dosť voľných kameňov. Prezerám a plánujem. Vidím že musím vynechať najlepšie chyty, lebo vyzerajú že sú uvoľnené a nechcem ich zhodiť na Peťa. Naliezam a je to výživné. Asi po dvoch metroch zisťujem že priamo to nepôjde a musím sa vyhnúť voľným kameňom, ktoré sedia na hrane police priamo nadomnou. Do uzučkej pukliny som zatlačil špičku skoby python 3-L7, vytiahol kladivo a zatĺkal ju tam ako o život. Cvakol som sa a hneď som bol o dosť kľudnejší. Zvolil som traverz vpravo asi štyri metre. Dostal som sa na dobrú policu a založil štand z dvoch friendov a abalaku. Štand je vo výške asi 25 meteov, tak som dosť dlho kufroval lano.
Peťo sa za mnou na druhom konci dostal pomerne rýchlo.

Na štande sme prebrali ďalší postup a urobili neúspešný pokus o zatlčenie skoby do holeho kúta. Tu bolo problémové že ma pri odleze čakal asi 4 metre dlhý kút bez možnosti založenia s potenciálnym pádom do štandu.

Chvíľku sme tam špekulovali a potom som Peťa ubezpečil že to preleziem. Zapol som si lezky, namadžoval a vyliezol do toho. Ešte som v tom ani nebol a už ma otvorilo a skoro som zletel. Podarilo sa mi to dostať pod kontrolu a preliezol som to na balkón, kde som si zatĺkol tutovú skobu. V parádnej pukline som sa prešiel krátkym záklonom na policu a odtial vpravo na peknú platňu. V jej úvode som bachol jednu skobku a pekne som sa v nej prešiel. Ten dolez je par štrkových balkónikov a police. Na konci čaká široká a pár metrov dlhá „špára za odmenu“. Druhá dĺžka môže mať asi 35 metrov. Hore som urobil štand o strom a dobral Peťa, ktorý si tiež ten prelez patrične užil.

Zlanili sme a ja som sa tam vrátil navŕtať štandy a zhodiť niektoré problémové voľné kamene.

Tento prelez bol každopádne prvotriednym lezeckým zážitkom.

rhdr

Ak by sa to niekto rozhodol ísť liezť, treba dávať sakramenský pozor na padajúce kamene !!!

bez srandy

Jozef

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *