Lezenie v Dubline po druhé

Zopár víkendov už som v Dubline a tak rekapitulujem, čo sa tu všetko dá poliezť prípadne pochodiť. Spievodca Bouldering in Ireland je naozaj kvalitný a dá sa podľa neho nájsť v podstate každý šuter. Ja bývam na juhovýchode Dublinu, čo som zistil, že je obrovská výhoda pretože mám na dosah asi 4 zaujímavé oblasti. Na dosah znamená buď busom, alebo menej ako hodina peši-busom, alebo 30 minút bicyklom.

Bullock Harbour

Prvý v poradí je Bullock Harbor (mapa).  Malý prístav pod Dun Laoghaire  poskytuje celkom príjemé polezenie. Niektoré sektory sú nad morom, niektoré skôr do vnútrozemia, takže poliezť sa dá asi naozaj v rôznom počasí. Prístup buď po svojej osi, alebo DART-om z OConnelly. Kúsok odtiaľto sa nachádza už skôr spomínaný Dalkey Quarry. Spirevodca v textovej podobe sa dá nájsť na climbing.ie.

Howth

Howth je skôr turistický ako lezecký cieľ, ale pobrežná jaskyňa Ayton’s Cave môže poskytnúť relatívne suché polezenie aj v daždi. Problém je prístup, ktorý nie je najľahší a hlavne v daždi si ho neviem celkom dobre predstaviť, pretože je potrebné sa dostať z útesov dole na úroveň mora. Okrem tejto jaskyne je na ostrove ďalších niekoľko oblastí, ktoré v tlačenom sprievodcovi nie sú uvedené, ale dobrý popis sa dá nájsť opäť na climbing.ie. Pri plánovaní lezeckých aktivít pri mori je dobré pozrieť si predpoveď prílivov. Celkom dobré tradičné polezenie je na Irish Eye, čo je ostrovček severozápadne od Howthu. Dostať sa tam dá člnom z prístavu. Niekedy to vyskúšam a potom o tom napíšem.  Howth je ale zároveň aj výborná turistická destinácia a naozaj sa tam dá stráviť príjemný deň. Ak máte chuť, tak v tomto pube sa dá najesť a napiť s česko-slovenskou obsluhou. Ak by náhodou nevyšlo počasie (ale veď počasie v írsku je dokonalé všakáno), tak na Howthe je asi 6 múzeí. Na Howth sa dá dostať najlepšie DARTom z OConnely.

Second Rock

Najsevernejší kopec Wicklovských vrchov – Two Rock (mapa) sa nachádza priamo nad mestskou časťou Sandyford – Ballaly. Nadmorská výška cca 530m.n.m síce napovie, že je to kopec menší, ale výstup naň pripomína prechádzku Malou Fatrou. Na tento kopec zvyknem behať, pretože je jednak najdostupnejší pre horský beh, ale aj výhľady z neho smerom na Dublin a Dun Laoghaire sú úžasné. Pod Two Rock smerom na Three rock sa v tráve črtá zopár balvanov nazvaných First, Second a Third Rock. Viac o tejto oblasti napíšem keď si tam nejaké cesty odleziem. Najlepší spôsob ako sa dostať na Two Rock je vystúpiť na LUAS zastávke Ballaly a vydať sa priamo nahor. Kvalitný sprievodca po Second Rock je v knihe Bouldering In Ireland.

The Scalp

Ak sa na križovatke na Lambs Cross vydáme namiesto na Two Rock smerom po Eniskery Road, po pár kilometroch sa pred nami ukáže ľadovcom roztrhnutý kopec, ktorý sa nazýva The Scalp. Po oboch stranách krátkej rokliny sa dá nájsť viac ako 30 bouldrov rôznych veľkostí a obtiažností. Dobrý sprievodca je jednak online na climbing.ie, ale aj v už niekoľkokrát spomínanej knihe Bouldering In Ireland. Na západnej strane scalp-u sa drží slnko skoro celý deň a keď je treba, dá sa schovať celkom slušne pod stromami alebo skalou. Nevýhoda Scalpu je, že väčšinou je pomerne zlý dopad, takže je potrebné mať bouldermatku a niekoho, kto dá pozor, že dopad nebude hlavou nadol.

Autor: Aďo