Pajštúnsky Budíček a Brigáda na Hámroch

Pajštúnsky Budíček 2015, 25. 4. 2015

Ako už býva zvykom, v apríli sa na Pajštún hrnú lezci zo všetkých kútov Bratislavy. Budíček zazvonil tento rok o čosi neskôr, ale oplatilo sa čakať. Pod skalami, a našťastie aj nad nimi, vládla pohoda, akoby sa lezci ešte len naozaj zobúdzali. O 11:00 mali už niektorí za sebou zopár túr, pamaly prichádzali ďalší a nakoniec sa Budíčka zúčastnilo 53 lezcov. Zastúpenie tu mal Horolezecký klub Filozof (HKF), Carpathian Climbing Club (CCC), Geriatrický lezecký klub (GLK), Alpin Club Lokomotíva, návšteva z Popradu, z Brna a aj zopár priamo registrovaných členov JAMESu. Zastúpenie mali všetky kategórie, najviac lezcov bolo v B-čku, A-čko bolo tiež celkom slušne naplnené, takže na cesty sa nečakalo a všetko plynulo, ako malo. Poobede sme si dali na chvíľku pauzu, aby sme boli pri odovzdávaní Zlatého čakana. Peťo Greksák ho v mene GLK odovzdal zaslúžilému skalnému pracovníkovi Ľubovi Mačurovi z AC Loko, ktorý sa už roky stará o Pajštún.

Po super lezenici sme sa pobrali na Košarisko, kde na nás čakal poctivý guláš, pivko a bohatý program na plátne. Mirec Brecík premietol obrázky a trailer z El Chorra, Aďo Hošna a Janči Zemanovič si zaspomínali na Turecko a pár obrázkami nás vábili na lezenie v Írsku, Janči Kianička premietol ochutnávku z pieskov a pridal pozvánku na májovú akciu v Labáku a okolí a nakoniec Maťo Krasňanský porozprával o svojom pôsobení v Jordánsku s Jožom Krištoffym.
Príjemná, takmer letná noc nás vylákala von a gitary zneli až do rána. Trochu spánku pod hviezdnatou oblohou a hor sa do práce na Hámre.

Brigáda na Hámroch, 26. 4. 2015

Chceme predovšetkým poďakovať všetkým zúčastneným z HKF, CCC a AC Loko, za výdatnú pomoc. Brigády sa zúčastnilo okolo 15 – 20, čo nás veľmi teší.

A čo sme stihli všetko za ten jeden deň?
Pripravili sme priestor pre parkovisko(pozor, ešte sa nedá parkovať priamo pod skalou), vyzbierali sa nejaké odpadky, urobený je aj parádny chodník k Medenému sektoru, vo veľkej platni chalani urobili obrovský kus práce, keď vyčistili peknú časť steny od voľných kameňov, a nakoniec sa porobilo dosť aj v sektore s ťažšími cestami, kde sa veľa čistilo a podarilo sa preistiť dve nové cesty. V pravej časti sa preliezli najnovšie cesty, prečistili sa a začína sa utriasať aj klasifikácia.
Oblasť bude oficiálne otvorená už čoskoro, zatiaľ prosíme lezcov aby sem liezť nechodili. Bližšie informácie poskytneme radi telefonicky.

Veríme, že na Hámroch sa takéto niečo nekonalo naposledy a už teraz sa tešíme nabudúce.

Za CCC Aňa Lineková a Braňko 😛