Lezenie v Dubline

Po prílete na ostrov som myslel, že veď tu sa určite liezť nedá. Bez hôr, len také kde tu škaredé útesy, jedine tak možno nejaký indoor. Prvá možnosť dozvedieť sa viac: climbing.ie. Na stránke je komplet zoznam lezeckých oblastí v Írsku a že ich je dosť. Čo sa týka indooru zatiaľ som toho moc nenašiel ale na tutovku majú lezecké steny Trinity College aj UCD. V sobotu som sa vybral pozrieť na jednu z oblastí priamo pri Dubline a to je Dalkey Quarry.

Quarry znamená povrchová baňa, teda lom a Dalkey je meno mestečka či dediny kde sa lom nachádza. V miestnych šporových-outdoor obbchodoch sa dá kúpiť malý sprievodca po Dalkey Quarry. Na skalách cesty označené nie sú, takže ak chce človek vedieť co ide liezť alebo liezol, tak sprievodca je takmer nutnosť. Inak sa tu po vačšinu weekendov zíde asi celý lezecký Dublin, okrem tých čo išli na nejaké lepšie polezenie, takže sa dá pobaviť aj s miestnymi.

Charakter skaly je žula, čiže veľa sa lezie po špárach. V Dalkey nie je osadené žiadne postupové istenie ani zlaňáky, čiže lezenie tradičné so zakladaním. Treba zopár malých friendov, čoky a veľa slučiek na predĺženie.

Dve fotky na predstavu ako to tam asi vyzerá, sú priamo v tomto článku, ale určite sa dá na nete nájsť veľa fotiek zo samotného lezenia. Keďže mám ešte stále rozbitú nohu po havárke, tak som moc toho nepoliezol, ale keďže dobrí ľudia mali vo východnom údolí aj bouldermatku a tam sú nejaké bouldríky, tak to nebol úplne jalový výlet.
Čosi som aj poliezol, ale len vo fivefingersoch, keďže lezky kôli nohe zostali doma.

  • Sentry Box (D) OS-FS
  • Eliminate B-D (D) OS-FS
  • Ivy Chimney 5a Boulder

Aha, ešte k stupnici. Väčšinou sa v sprievodcoch uvádza anglická stupnica a tá sa mapuje asi takto:

Briská Francúzka UIAA USA
M I I 5.2
D II II 5.3
VD III III 5.4/5.5
S IV IV 5.6
HS IV+ V 5.7
VS V VI- 5.8
HVS V+ VI 5.9
E1 6a VI+ 5.10a/b
E2 6a+ VII 5.10c/d
E3 6b/6b+ VII+ 5.11a/b
E4 6c/7a VIII- 5.11c/d
E5 7a/7b VIII+ 5.12a/b
E6 7b+/7c+ IX 5.12d/5.13a
E7 8a/8a+ X- 5.13b/c

 

Autor: Aďo